Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn

Moster åt mor min gick och jätade en dag, då det var regnigt och kallt. Hon hade därför gjort upp en stor eld och satt och värmde sig. Då kom där till henne en gumma, som syntes vara så obeskrivligt frusen. Flickan tyckte synd om henne och drog ihop mera på elden, så att hon skulle få värme sig riktigt. Hon trodde, att det var en riktig människa, men det var det nog icke. Fram på dagen kom det en killing till henne. Hon fick aldrig någon ägare till den där och fick därför behålla den. Det var lönen för att hon varit vänlig mot trollkvinnan.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen IV. Skogsväsen.