Titel: Det var någonstans uppe i socknarna. ….

Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn

Det var någonstans uppe i socknarna. Två gubbar var ute och jagade en höst. En kväll kom de till ett Störris där de tänkte ligga över natten. Då de kom in fick de se, att där var två kvinnor inne. Den ena höll på föda barn. Som de ej syntes ha något att linda barnet i, tog den ene gubben av sig halsduken och gav dem, och den andre skänkte dem ett annat plagg. Kvinnorna blev mycket glada åt det där och började prata med gubbarna. Så gick kvinnorna, och då sade hon, som fött: "I morgon skall den ena av er få skjuta hunden min och den andra katta." Dagen efter sköt de en varg och ett lodjur. De trodde, att de där kvinnorna var skogsrå.

Johan Ersson i Flata skall härstamma från en av de där skogskarlarna.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen IV. Skogsväsen.