Uppteckning nummer NM-SHA0725

Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Mina förfäder ha talat om, att då svartdöden i gamla tider gick brukade människorna gräva djupa gropar i marken, sätta sig i dessa och vänta på döden.

Så brukade de se en syn, då sjukdomen skulle komma. En pojke och en flicka kom in. Han hade en skovel och hon en kvast. Så stannade de vid dörren och rådgjorde, om de skulle skotta eller sopa. Beslöt de sig för att skotta, dog hälvten av människorna i den gården, men sopade de, dog alla.

De sade, att i Ånge dog folket ut så väl, att endast en gammal gumma blev över, och hon kunde förstås inte bo där ensam utan flyttade därifrån, så att det blev folktomt.

Nordiska museet. Frågelista. Sjukdomar V.