Uppteckning nummer LMV-M791b

Titel: Kyrkoherde Levenius fruar

Meddelare: Hemmansägare P.O Sjölund  År: 1915

Socken/stad: Helgum  By/kvarter: Helgum

Det är en 30 år sedan kyrkoherde Levenius i Stigsjö dog. Han var gift två gånger. En midsommarkväll sade dem först av frun till pigan. " Om du går och tupar logen tre varv motsols, så får du se, den du skall bli gift med". Men hon skull vara i bara linntyget. Flickan gjorde, som hon blivit lärd. Bäst hon stod går och ropade, kom kyrkoherden och tittade in genom logdörren. Flickan trodde, att hennes matmor drivit spektakel med henne och skickatr hit prästen för att göra henne förlägen. Hon in till frun, och frågade, varför hon skickat kyrkoherden till logen. " Jag har inte skickat dit honom", svarade hon, " men nu vet bite du och jag våra öden. Jag kommer snart att falla undan, och du blir den nya prästfrun. " Så skedde ack ej långt därefter. Den där andra fru Levenius dog så sent som i fjolvåras sist på snöföret. Hon var då bosatt i Härnösand.