Meddelare: Erik Lagerström  År: 1912

Socken/stad: Skön

Det är 40 år sedan gubben Landin i Ljusta dog. Efter honom blev det ett otäckt spökeri i gården. De skrevs mycket om det där i tidningarna, och många var dit för att se det. Jag själv såg huru stenar lossnade ur muren och kastades ut genom fönstret av sig själva. De undrade mycket, vad som kunde åstadkomma detta. Jag för min del är övertygad, att det var den döde, som med sin andliga kraft gjorde det. - Ungefär 14 dagar efter Landins död gick jag och gumman min förbi den där gården. Då fick vi bägge se, att en väldig brasa brann på spisen i salen. Vi stannade och var förundrade, för vi hade för oss, att ingen bodde i den byggningen. Då fick vi se Landin livs levande spatsera omkring på golvet. Då och då gick han till spisen och knockade om i brasan med eldgaffeln. Så kom han fram till fönstret och tittade ut på vägen och på oss. Jag kände igen honom mycket väl på hans kritvita hår och skägg. Detta var första gången något märkvärdigt varsnades efter hans död i gården.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden 6. Gengångare.