Meddelare: Inga Jonsson  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Berge

"Ante i Kungsgården" i Selånger minnes jag. Det var en "holsk" och stygg gubbe. Han var ovän med en torpare. Sedan denne dött och blivit begraven befallde Ante drängen att skjutsa sig till kyrkogården, som också blev gjort. Ante, som var i fyllan ställde sig vid stegporten och tog till att gräla på den döde. Men där vart han inte gammal. Han hade inte sagt många ord, förrän han blev kastad iväg långt bort genom risbuskarna på andra sidan vägen, och drängen hade ett fasligt besvär att få rätt på honom, för det var djup snö. - Då Ante höll på dö, såg han eldlågor flamma omkring sängen, och han ropade på hjälp att få elden släckt, men ingen kunde hjälpa honom, ty det var Guds eld, han såg.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden 6. Gengångare.