Uppteckning nummer LMV-NNM2223

Titel: Löja och skråbocken

Meddelare: Födorådstagare Nils Petter Engblom  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Kärrsjö

Gamla Löja på Gideåbruk var falit ogudsaktig och rå. Men en gång var han tvugen försöka bedja, han också. Han var i fyllan en kväll. En pojke klädde ut sig och tog för ansiktet en anskrämelig "skråbock" ( pappmask) och gick till Löja. Denne trodde, att det var far själv, som kom för att taga honom. I förskrälkelesen flydde han ner i källaren. Den andre gjorde min av att komma efter. Då blev Löja så rädd, att han måste ta till bönboken, men det var lättare sagt än gjort, ty han hade inte lärt sig några böner eller psalmvers. Han klämde emellertid till, med den enda vers han kunde, och det var: " Klara solen på blåa himmelen lyser, och kalla vattnet i friska källan det fryser. Nappa fort, den dig behagar att nappa osv. " Han, som spelade fan, måste be ge sig av därifrån, ty han höll på spricka av skratt. Sedan talade Löja efter om sin strid med satan, och han var inte litet stult över sin makt över denne.