Uppteckning nummer NM-HHA13405

Titel: I mitt föräldrarhem och även i mitt från början, ….

Meddelare: Karin Märta Olsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Dingersjö

I mitt föräldrarhem och även i mitt från början, brukades att man till jul skulle baka särskilt stora bröd, som skulle ligga framme på bordet tills det blev nytt år, då de grävdes ned i kornkätten. På 20-dagen togs brödet fram och förtärdes. Man skulle doppa det (skivorna därav) i "kallskål", som var gjord av juldricka och sirap.

Anmärkning: Ehuru ovanstående uppgift i viktiga delar avviker från andra om julbröd, torde den dock vara riktig, ty meddelaren har, trots sin höga ålder, mycket gott minne och redigt huvud.

Nordiska muiseet. Hammarstedtska arkivet. Frågelista. Jul V. julbröd.