Titel: Rossjö-fin och Grundsjö-fin.

Meddelare: Erik Andreas Nordell  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ovansjö

Rossjö-fin och Grundsjö-fin.

De där två har slagit sig ned sör på Ångeskogen och levde där en lång tid utan att någon visse om dem. Men så en gång fick folket nere i Ånge se, att det rök uppe i Åsen, och då förstod de, att det stod galet till. Först skickade de dit några karlar, som skulle köra bort inkräktarna, men de dugde ej till att få finnarna iväg. Finnarna inbillade de utsända, att de kunde trolla, så att det var nog bäst för Ångeborna om de höll sig stilla och lugna. De nere i byn, skulle bara komma till ett visst uppgivet ställe i skogen på en bestämd dag så skulle de få se prov på deras förmåga. Ångeborna var nyfikna och infann sig för att få se undret. Bäst det var, började det knaka uppe i åsen, och i ett enda tag stöp ett stort stycke av skogen, så att det blev slätt vitt kring. - Finnarna hade i förväg huggit i alla träden, så att de bara stod och vägde på stubbarna. Då de vältrade ned den första från ena sidan, följde alla de andra med, men Ångeborna trodde, att finnarna kunde trolla omkull skogen, och de blev så rädda, att de sprang hem, och sedan fick finnarna vara i fred. Det där tilldrog sig långt, långt tillbaka i tiden, medan jorden ännu var odelad. Då avyttring sedan kom, blev jord och skog tilldelad de där finnbyggena, och där har de nu byarna.

De där första finnarna var mycket trollska av sig och låg ofta i tvist med varandra och sökte göra varandra all möjlig skada. Så tog den ena av dem och skickade björnen på den andra, men han kunde så pass, att han ställde honom tillbaka. Så skickades björnen fram och åter tills han var alldeles utsliten. Det blev bara skinn och ben kvar.

En av de där finnarna kom en gång med till Ångesjön och ropade efter båt. Då ingen kom och skjutsade, blev han arg, tog en stor stenhälla och lade på vattnet och for över på den.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.