Titel: " Selvkanna".

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Klacken

I tvärberget västanför Kubbe har det högt uppe på en otillgänglig plats stått en alldeles vidstenhälla upprest. Man har kallat den " selvkanna", ty det har varit den sagan, att det skulle vara görat en silverkanna bakom den hällen. I forna tider vågade sig ingen undersöka den saken, ty det troddes, att den, som så gjorde, skulle bli nedkastad utför berget av de osynlige. För inte så värst länge sedan var det en modig en, som lärt fira ned sig i ett rep från krönet av berget och ned till hällan, som han vältrate utföre. Allt gick lyckligt och väl för honom, men någon silverkanna hittade han ej.