Titel: "Näverlur".

Socken/stad: Borgsjö

Luren bindes av ett enda långt, smalt näver på så sätt som av teckningen framgår. Den är från början rak men gives hornform genom att man varligt böjer den. Näverns dagyta är vänd utåt. Änden kan stickas in under föregående varv men fasthålles vanligen med vänstra handens tumme och pekfinger i det läge, tecknignen utvisar. För att få luren riktigt tät, lägges den en stund i vatten. Den ger ganska stark ton, är nu ur bruk men var mycket använd av vallhjon på den tid då vargar funnos i dessa trakter, dylikt instrument kan förfärligas på några ögonblick.

Teckning utförd efter en lur gjord av hustru Ma. Granbom i Hallsta år 1908.

Ur Hammarsedtska arkivet: Kreaturens skydd och trevnad I.