Titel: (Svart-Mårten: 2).

Meddelare: Anders Olof Öberg  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

(Svart-Mårten: 2).

På Lokberget på Lokåskogen synes märken efter ett folk bott där, det är länge sen dess, ty i hustomterna växer träd, som två karlar inte kan famna kring. Stället kallas Loktorpet än i dag. Det går en saga, att den siste, som där bodde, hette Svart-Mårten. Han var finne och kunde trolla. Det säges, att han stämde älgarna, så att de kom och satte nosen i gluggen på störriset, så att det bara var att gå ut och slå ihjäl dem. Namnet Svart fick han, emedan han ansågs stå i förband med den onde. Ingen visste om, att folk fanns där på skogen, förrän gubben dog. Då kom hans gumma fram på bygden och ville ha hjälp för att få honom begraven, men det var ingen, som ville hjälpa henne. Var hon gjorde av liket vet ingen, och, vart hon själv sedan tog vägen, har ej heller någon reda på.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.