Titel: 1874 tjänade jag på ett ställe här i socknen, …….

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

1874 tjänade jag på ett ställe här i socknen, men jag bryr mig inte om att säga, var det var, men det är väl inte mindre sant för det, vad jag har att berätta därifrån. - Då de släppte ut kräken på våren, hade de ett fasligt besvär. Nedanför dörrtröskeln, på insidan, lade de en yxa, och över dörren sattes ullsaxen. Vidare gick de efter en hel korg fylld med myror som de tog på golvet strax innanför dörren. Sedan höll de en panna med brinnande tjära under varande ko. Så till det allra sista blandade de salt, mjölk, malt och bröd, och så var det väl en hel hop annat joks, som jag inte fick reda på. Den där fämaten, de kallade, gav de av åt alla korna. Då först gick det att släppa ut dem. Betydelsen av allt det där var att stålet skulle skydda djuren mot jordbyggare och modstjälning, elden mot ormar, myrorna skulle göra, att de följdes åt och fämaten, att de tryggade sig till skällkon.

Ur Hammarsedtska arkivet: Botemedel II.