Titel: "Kärve är död".

Meddelare: Johan Peter Nordvall  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Det var gammalt tillbaka en gubbe nere i Hallsta, som hade varit till Sundsvall efter lass. På hemvägen körde han en natt förbi bergåsen (berget ovanför Borgsjö kyrka). Då fick han höra en röst uppe i berget ropa: "Hälsa Ullrik, att Kärve är död!" Gubben blev förstås förundrad, och då han kom hem, talade han om för gumman sin, vad han hört. Då blev det väldigt brak bak muren i d. sk. "omnen". (Så benämnes på många håll det skålformiga rum, som brukar finnas mellan muren och väggen i köken på äldre bondgårdar) och dörren till denna sprang upp. - Där bodde förstås ett troll, som hette Ullrik, som nu fick brått fara på gravöl efter Kärve, det andra trollet, har de gamla trott.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen V.