Titel: En vis gubbe

Meddelare: Torpare Måns Edman  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Dynäs

Det är nu bra många år sedan. Jag arbetade då på sågen i Salsåker under veckan, men på lördagskvällarna for jag hem till Gröde. Så var det en lördagskväll, jag höll på ställa mig i ordning för att fara hem. Jag tvättade mig och klädde om.
Kl. 7 var jag färdig. Men då fick jag en så förfärlig huvudvärk, att det inte blev någon resa av. Den höll i sig till kl. 11, då den med ens släppte. Men nästa kväll precis kl. 7 högg den i och fortfor till kl. 11. Så pågick det kväll efter kväll. Nu fanns där på Salsåker en gubbe, som hette Erik Olov Ulfsparre.
Han var en riktig "vetenskapsman". Till honom måste jag slutligen gå. Han hörde på min beskrivning och tyckte, att det var underligt. "Skaffa ett kvarter brännvin eller konjak," sade han, "så skall jag se efter, vad det kan vara för fel."
Då jag kom med flaskan, var han utanför baracken, där jag bodde. Han tog flaskan och sade: "Gå nu in och bry dig inte om att titta efter, vart jag tar vägen!" Jag gick upp på mitt rum.
Av en händelse, kom jag att se ut genom fönstret. Då fick jag se Ulfsparre stå på knä vid en enbuske upp i en backe. Om en stund kom han tillbaka, och då sade han: "Jag sade dig ju, att du inte skulle få titta efter mig. Om du inte gjort detta, så hade du varit frisk om två dagar, men nu drar det om fem i stället. Men det kommer att börja senare för var kväll och sluta förr."
- Så fortfor han: "Då du slängde ut tvättvattnet genom fönstret på lördagskvällen, kom du vid något, som du inte skulle ha rört. Därför blev du sjuk.- Jag skall lära dig en sak. Då du kastar ut tvättvattnet, och väl också då du pissar, så skall du säga: Gå ur vägen! så att du inte råkar i olycka för de osynlige."
- Att jag kastat ut tvättvattnet genom fönstret var en ren tilllfällighet den där gången . Jag brukade inte göra det. Inte heller hade jag talat om det för U. , men han visste det likväl, och inte heller såg han, att jag tittade på honom genom fönstret. Det gick precis som han sade. I fem dagar fick jag min huvudvärk, men det blev kortare och kortare stund för var kväll, och sista kvällen skar det till bara som en blixt genom huvudet på mig, och sen var det bra. Sedan dess har jag inte haft huvudvärk.- Den där U. var vida beryktad för sin kunskap på sånt.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. f. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar" och "kloka gummor"."