Titel: Att ta bort bölder

Meddelare: Födorådstagare Johan Nordin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Käxed

Då man får kvisslor som kliar ävensom röda ögon i hastighet, har det hetat, att man "råke för nå ont." För detta har man brukat "kasta ut." Man tar av den sjukes tå- och fingernaglar en liten bit, några hårstrån av hans huvud, en smula guld ur en vigselring och möjligen en tioöring. Dessa delar tar man i en stekpanna jämte eldkol och aska, går till en korsväg och kastar pannans innehåll baköver vänstra axeln. Man skall även säga några ord, men dem har jag inte reda på. Man skall "kasta ut" medan solen är uppe. Den sjuke kastar ej ut själv utan en annan gör det. Detta signeri tror jag nog förekommer än.

Kortrubrik saknas på papperet ska förmodligen vara att ta bort bölder?.