Uppteckning nummer LMV-M1034b

Titel: " Helgamässkalas".

Att hålla "helgamässkalas" är en gammal sed, som ännu förekommer rätt ofta. Det går så till. Ungdomen i en by kommer överens att hålla kalas. Man skjuter tillsammans och köper upp kaffe, saft, sprit (" lyptal" och dyl sedan spiritussa blev svåråtkomlig). Man bakar skorpor och småbröd och skjuter tillsammans matvaror och så bjuder man ungdomen : närbelägna byar på "helgmässkalas". I den uppgivna gårder samlas man på eftermiddagen allhelgonsdag. Så roar man sig med lekar och varjehanda upptåg ute och inne och låter förfriskningarka sig väl smaka. Senare på kvällen blir det dans. Då man dansat sig nöjd, blir det att försöka ligga. Pojkar och flickor" ligger idag". Pojkarna i byn ta var sin flicka med sig, oftast utbysflicka för ombydes skull. Byeflickorna få pojksällskap med sig hem. Åt överblivna par böddas var som helst och har som helst. Då det finnes gott om "fylla" urartariske sällan dessa kalas till vilda slagsmål. Vid ett dylikt kalas i Lövberget bleven lapppojke mycket illa tilltygad, men det blev inga efterräkningar, ty det var hans egna stamfränder, som gjort det. Men där hade de också haft synnerligen gott om " lyptal". Dessa kalas tyckas i allmänket ha varit mer eller mindre otrevliga tillställningar både för deltagarna och omgivningen. Någon orsak till att dessa kalas hållas just på allhelgonadag kan ej spåras.