Titel: Finnen på Nordansjö skulle fara till kyrkan …….

Meddelare: Torpare, jägare Karl Karlsson Mård

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget Sillre

Finnen på Nordansjö skulle fara till kyrkan för att gå till nattvarden en söndag om våren. När han så hade kommit till de tre tjärnarna som ligger mitt emellan Nordansjö och Anderberget, så fick han se, att mörten höll på att leka i tjärnen. Och han raka vägen hem efter näten och fiskegrejorna och till att ta mört, för att ha till "surfisk". Och han fick ihop vinterförrådet på dagen med. Men sedan har dom alltid kallat den största av tjärnarna, han som ligger till vänster om tjärnarna härifrån /Anderberget/ räknat, för Nattvardstjärnen.

Nordiska museet. Frågelista. ULMA M 25. Jaktens och fiskets betydelse för hushållningen.