Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU35224_1



Titel: En farbror till Olof Petter Höglin…….

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Hemmansägare Nils Olof Höglund  År: 1932

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

En farbror till Olof Petter Höglin var stor borrare av stockar för vattenledningar. Och själv har jag och bror min borrat mycket i byarna här.

Då jag höll på, måste man vara två att borra, det var för tungt för en. Hålen var c:a 1 1/2 tum grova. Man tog vanligen furustockar, helst s.k. "malmtall", lång och fin. Helst borde borren gå efter märgen. Man borrade från båda ändar. Stockarna rengjordes med metspön, som räckte igenom. I änden på spöet sattes några trasor varefter man drog stocken. Man kunde också spola den med vatten.

På en dag kunde man borra 100-130 alnar. Detta gäller självfallet bara själva borrningen.

Sedan stocken borrats tog man till "skarvnavan". Denna hade närmast sockertoppsform. Med detta redskap borrade man upp ändarna på stockarna till c:a 5" diameter. Därefter täljdes ena änden på motsvarande stock, så att den kom att passa in i den konformade utvidgningen på den andra.

Med särskild hyvling hyvlade man slätt, så att fogen blev tät. Kring grovändarna slog man järnband. Innan man slog ihop stockarna med klubba satte man en trasa i hålet, för att förhindra orenlighet att komma in i röret.

Numera finns det särskilda skarvhyvlar.


Nordiska museet. Frågelista. Brunnar 2, s. 709.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35224


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE LANDSBYGDSBEBYGGELSE

BYGGNAD



Broderiprov

Skåp

Kjol