Meddelare: Smed, jägare August Lind  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Lidensboda

Jaa. Det var en finnpojke (Finn-Kalle) som var med mig en gång. Det var alldeles på gränsen mellan Järkvitsle och Sillarskogen - och där hade vi en bra tjäderlek. Vi gick tidigt på aftonen från Sillre och gick tvärs över Träskmyren, som vi säger. Och då vi kom till leken, så var det sju åtta tjädrar, såg jag, som gick samlade där på myren. Så säger jag åt Kalle: "Nu skall jag ta och gå västanför myren," - för leken där de brukade spela, var på norra sidan myren," så stannar du här!" Emellertid. Jag gick dit och trodde, att någon skulle komma och flyga mig till hålls, så att jag skulle få klämma till honom. Ja. Och jag ställde mig så att jag kunde skjuta åt myren till. Och då Kalle trodde jag var framme, så gick han och skrämde dem mot mig, men ingen flög mig till hålls. Jaa. Då allt det där var gjort, så gick jag ju fram och Finn-Kalle skulle gå mig till mötes. Ja. Och jag gick ju fram på brännan så att Kalle såg mig så tusan efter. Men i stället för att gå rakt på mig gick han västerut - nästan i från mig. Då fortsatte jag att gå framöver och tänkte: "Ser du mig inte, ditt syndastraff," och här är det ju släta marken!" Men han gick på han, så att jag måste börja gå mitt över och ropa åt honom och frågade vart han skulle gå. Då vände han, och kom mig till mötes. "Vad var det för karlar, du hade i sällskap?" frågade han. "Du är tokig! Jag har väl inget sällskap haft!" sade jag. "Jo, i Guds namn skall jag dö", sade han, "så säker är jag på, att du hade två karlar i sällskap. Jag trodde att det var uppsyningsmän från skogsskolan," sade han, "så jag gick åt sidan." Och det där gick inte att få ur honom. Och det var ju ljusa sommarafton, så vi blev nästan brydd.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.