Titel: Skämthistorier om jakt.

Meddelare: Torpare, jägare Karl Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget, Sillre

I mitten av de flesta av dessa historier står Hans Ålin, som i många hänseenden tycks ha varit ett stort original. Varje gammal jägare i socknen känner hans äventyr och försummar sällan ett tillfälle att berätta dem. Hans Ålin bodde länge på Nordansjö, ett skogshemman tre kilometer norr om Anderberget. Därifrån flyttade han till Aborråsen en liten by om tre gårdar i Graninge socken, några hundra meter från Lidengränsen.

Om honom berättar Karl Karlsson Mård på Anderberget: Om en storjägare var nog en Hans Ålin på Abborråsen. Han sköt efter fyrtio älgar en höst, och ingen fick han. Men en katt, en vildkatta, sa han. Han gick och bar den där katten i en väska på ryggen och trodde, att det var en lo, tills dom sa honom att det var en katt för han hade ju rumpa! "Hien, kär, ja ha int sitt dä, ja int". Och då kastade han iväg henne, då.

En gång var han i älgskog och hunden tog upp och ett djur som kom springande och Hans sköt. Och nu träffade han. Och med detsamma det small så hojtade han åt kamraten: "Hein, kär, han ha rumpa mä!" Och då var det en häst. Det var allt jaktbyte han fick på tre månader.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.