Titel: Tagel spann helst bara repslagare. ………….

Upptecknare: Märta Hedlund
Meddelare: Bonde, fiskare Nils Jonas Åström  År: 1939

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Åsösundet

Tagel spann helst bara repslagare. Vi köpte tälnar av dem. Några spann nöthår i sjötäcken. Dom stog bra mot vatten. Inte dumt att ha tagel i. Tyskhamp spann dom till fiskenöttran. En del kärar kunde spinna, och alla kunde binda. Vi kunde sitta på vinterkvällarna och kappas gräsligt att binda nötter. Jag hade en morbror, som spann kapp med vilken käring som helst. Han bara spann och gjorde fjärdingar att lägga strömmingen i. Han var som en specialist. Det var två sorter, skötgarn och sillnätegarn. Man fick vara säker i fingrarna när man spann garn, att det inte skilde ett smöle på härvan. Tre haspehärven om dan spann man om det var lössnott. Men skötgarn skulle vara hårdsnott. Spötten ville inte räcka, så dom hade ett litet vattenmått på rocken då, förstår du. Lintrån skulle vara som ett hår och lika jämn. Så spann vi av bästa linet också och borstade så det inte syntes ett småle.

Nordiska museet. Frågelista. Fiske, bd 16.