Titel: Vakade julnatt.

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Det var en flicka i Fanbyn, som satt uppe och vakade på julnatt för att få se fästmannen sin. Framför sig på bordet hade hon ett glas med vatten och ett med brännvin för att få se, om hon skulle få en supig eller nykter karl. Han kom också mycket riktigt, men vilket glas han tog, har jag inte hört.
Hon kände honom mycket väl. Han hette Jon Svensson och var från byn Risbäck samt gift. Det dröjde inte länge, förrän han blev änkling och sedan friade han till den där flickan och fick henne. Hon hette Sara. Jag kände dem bägge mycket väl, men inte hörde jag då henne själv tala om detta. De är nu döda för länge sedan, bägge två.

Samma uppt. även under rubrik: III.Högtider. g.)"Märken" under julen. -magi