Titel: Komplettering av n:r 1187.

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Hemmansäg. J.B. Bäckman, broder till N. Göransson, har meddelat mig sin fars formel för blodstädning, men det var med yttersta möda jag förmådde honom göra detta, oaktat han är gift med min moster. De ha häruppe i fjälltrakterna en ytterst stor respekt för dylika formler. Meddelaren hade fått lära den av sin far med det förbehållet, att han inte finge använda den annat än i yttersta nödfall och ej lära bort den åt NÅGON. Se vidare om detta under n:r 931. I Medelpad är det inte så. Där erhöll jag dylika formler i massa utan svårighet. På många ställen hade de uppskrivna, och de papperen voro de inte alls rädda om. Något sådant skulle inte alls förekomma här. Formeln lyder:
"Stå blod! Såsom vattnet stod, då Israels barn gick över Jordans flod och solen stod stilla på Gideons berg och månen i Ajalons dal, så skall och N.N-s blod stå. I den heliga treenighetens faderns, sonens och den helige andes namn".