Titel: Blodstäning medelst ett verktyg

Meddelare: Arbetare Erik Johan Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Högland

Av dem, som "stätt blod", är det somliga som haft den metoden, att de bundit om eggen på en kniv eller yxa, beroende på med vilket verktyg såret blivit gjort. Bäst har det varit, om botaren fått tag på just det verktyget, varmed man skadade sig, men ett motsvarande har dugt. Andra har huggit verktyget i en vägg eller annat fast fast föremål av trä. Så länge verktyget satt fast, kunde det ej blöda ur såret, men om man högg fast det för hårt, kunde det hända, att blodet helt och hållet hotade stanna. Då var det att lossa på verktyget, tills blodet kom i normalt lopp.