Titel: "Saltpankaka"

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

För att få veta sin tillkommande har unga flickor brukat äta "saltpankaka". Sådan pankaka skall vara oerhört salt, och då man äter den, skall man sitta på någon sak, varpå ingen förut suttit, och under tiden skall man vara alldeles tyst och allvarsam.
Därpå går man strax och lägger sig utan att först dricka eller yttra någonting. På natten skall man drömma, att en pojke kommer och ger en dricka. Med densamma skall man bli gift. Som ung var jag flera gånger med om att äta saltpankaka, men ingen av oss hade turen att drömma om någon pojke, som kom med vatten. Vi bar oss väl inte rätt åt, kan jag tro. Sådant skall alltid göras en torsdagskväll.