Besök från Satakunta museum

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Margareta Bergvall rapporterar från våra finska kollegors besök den 1 - 5 februari 2010.

Publicerad den 17 februari 2010

Efter en vecka av inställda färjeturer mellan Wasa och Umeå blev det bättre isförhållanden och resan till Sverige kunde genomföras. Anu, Carita, Kaisa, Johanna och Juhani anlände måndag förmiddag från Umeå.

Eftersom det största av de planerade projekten är en gemensam arkeologisk utställning, ville vi visa våra basutställningar och dela med oss av de planer och idéer som ligger bakom. Ett urval av fotografierna i utställningen om Bollsta och Georg Hedberg ska till Finland som komplement till en fotoutställning om Björneborg under 1940- och 1950-talet. Den var därför intressant för våra finska kollegor.

Efter lunch på Spjutegården åkte vi till Sundsvall för ett besök på Sundsvalls Museum. Där tog Mona Bornecrantz, Barbro Björk och Mats Johansson emot. Vi fick visning av museet och särskilt den nya industrihistoriska utställningen som fortfarande är under arbete. Dockteaterföreställningen "Sigrid och Porslinsdockan", om flickan Sigrid Junselius, som växte upp i slutet av 1800 talet i en rik industrifamilj i Björneborg, har många beröringspunkter med 1800 talets borgerskap i Sundsvall. Vi planerar för att den kommer att spelas i Sundsvall, Härnösand och Kramfors under oktober månad 2010.

På kvällen bjöd Bengt Edgren alla på en utsökt middag hemma hos sig, något som var mycket uppskattat!

Tisdag förmiddag vidtog planering av gemensamma aktiviteter under året. Projektgruppen åker till Björneborg i slutet av april för att se fornlämningar i Satakunta och fortsätta planeringen av den arkeologisk gemensamma utställningen. Då kommer också arkeolog Ola George att vara med.

Vi diskuterade också det pedagogiska seminariet i Härnösand 10 - 11 november som kommer att inriktas på föreläsningar och workshops om kulturmöten förr och nu under ledning av Dineke Stam från Nederländerna. Vi planerar vidare att seminariet ska innehålla hur man arbetar med byggnadsvård med pedagogisk inriktning. Toiwo och Korsmans Hus i Pori är utgångspunkt för den seminariedelen. En del kommer att handla om hur pedagogiskt arbete kan vara en viktig grund i samband med arkeologi och kulturmiljövård. Eftermiddagen ägnades åt styrgruppens sammanträde.

Därefter åkte Maria Nordlund, jag, Anu, Carita, Kaisa och Johanna vidare till Östersund och NCK- konferensen på Jamtli där vi hade två mycket intressanta och inspirerande dagar.

Tillbaka i Härnösand fortsatte planeringen av gemensamma aktiviteter och evenemang inom projektet. Vi fick också ta del av Ola Georges och Mittuniversitetets resultat från arkeologiska utgrävningar på ett skogsfinskt hemman i Råssjö, Ånge Kommun. Kommunalrådet Anders Gäfvert bjöd på lunch på Sambiblioteket, varefter våra finska vänner påbörjade resan tillbaka till Björneborg och Satakunta.

Text: Margareta Bergvall (projektledare för Murberget)


Pil tillbaka Tillbaka

 

blog comments powered by Disqus