Föremål

    

Inventarienummer: D288   Sakord: Dopfundslock

Material: FURU
Teknik: SNICKRATSVARVATMÅLAT
Stil: BAROCK
Tid: 1600-1700
Samhör: D103

Deposition från: BJÄRTRÅ K:A 

Locket är åttasidigt och består av en mindre åttasidig platta fastpluggad i locket, ett rikt dekorerat och svarvat krön i mitten omgivet av åtta dekorativt profilerade lister. Färgerna är rött, grönt, gult och brunrött. Lockets insida (undersida) är blåmålad och det finns spår efter en dekor i form av små stjärnor.

Locket kommer troligen från Bjärtrå k:a, enligt en information från huvudliggaren.
Det finns en åttasidig dopfunt från Bjärtrå k:a i depositionssamlingen med dep nr 103. Förmodligen hör locket ihop med dopfunten.

TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. LK 1997.

Dopfuntslocket är tillverkat i furu. Locket har en åttasidig form med en svarvad spira på ovansidan målad i rött och grönt. Spiran har vid basen åtta voluter som är fastsatta i locket. Lockets undersida är målad i blått med utsparade stjärnor.

Dimensioner:
höjd 57 cm
diameter 46 cm

Dopfuntslocket är uppbyggt runt den svarvade spiran.Bräder och voluter på locket är fastsatta med trädymlingar. Funt och lock är bemålade direkt på trät, bindemedlet i färgskiktet är olja.

Konserveringsrapport finns Dnr: 154-97.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


HÖGA KUSTEN HAV BERG

STADSGATA

FOTOGRAFI

Brännvinsflaska

Klockkedja

Skolplansch