Föremål

    

Inventarienummer: M6020   Sakord: Ask , Ask med lock

Material: Trä
Teknik: SveptSkuretMålat

Säljare till museet: HANGANDERS EFTR STOCKHOLM 
Brukare - Brukningsort: Sollefteå SOLLEFTEÅ 
Givare: P PAULI 
Brukare - Brukningsort: Härnösand SÄBRÅ RAMSÅS 

Ask med lock, av trä, svept. Svepen sydda samman med klyvsöm. Lock och botten fästade med träplugg. Både svep och plana ytor skurna i geometriska mönster. Asken målad i brunt (rött?) och svart.

Tillstånd: Sliten, torkad och sprucken i skarvar, sprickanvisning i locket, färgen sliten.

Åtgärd: Torkad med terpentin.

I botten märkt: "Sollefteå 8 kr" (inköpskostnad?).

Neg nr: 85A-163:1, A12581.

(Ur dokumentation av BW 87-11-25).


Ask, av spån. Med lock. Rund. Ornerad i ristning, plattskärning och ett slags karvsnitt med vinkelband, kors stjärna m.m. Målad i brunt och svart.

Diam. 25 cm.
H. 12 cm.

Sollefteå sn, Ångermanland.
(Ur lappkatalogen).


Spånasken är målad i rött och svart, utvändigt på ask och lock. Insidor och botten är omålad. Asken är till fonnen rund och tillverkad av spån. Botten och lockets överdel består av snidad platta med falsad kant, tränaglad på såpankanten. Lockets utsida är dekorerad med snidade former. På ovansidans mitt är en stiliserad blomma i karvsnitt, i en cirkel runt om finns ett sicksackband av uddsnitt. Utanför detta ett band med sneda linjer bildande ett sicksacklinjer. Lockets kant har snidade geometriska former nederdelen har ett band med sicksackmönster av uddsnitt. Både lockets och askens spåndel är hopfogade med rottågor i kejdestygn., Askens sidorstycke har samma ornanent som lockets sidostycke. Askens sida har två rader med rottågor i kejdestygn. I botten är skrivet i lila Sollefteå och eventuell står Skn = socken.
Tillstånd fästet mellan det tränaglade spånet och plattorna har släppt en aning. I botten är en flisa på väg att gå. Lockets kant har några små skador. Helhetsintrycket är mycket gott. (Ur dokumentation)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


LANTHUSHÅLLSSKOLA KVINNA FRUKTTRÄD

BRYGGA VATTENDRAG

BONDGÅRD BOSTADSHUS

Grimma med töm

Kjolväska

Pall