LyssnaTitelMusikminnen. Werner Trondsson berättar (del 1 av 5) 

Spellängd5:18 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm att Werner spelade med Lill-Axel, som var en stor karl. Om att de, som små, fick använda en fiol, som den ene höll i och den andre förde stråken på. Om lyckan när han fick sin första fiol. Den kom i paket från Jämtland. Om att de skickade efter strängar från Åhlén & Holm, om att strängasken blev bra för metkrokar. Om att gammelmorbror inte tyckte att han spelade rätt, men att han inte brydde sig om honom.

Om att han och Lill-Axel lyssnade till äldre spelmän och att den första låten var en polkett. Om att de satt vid sidan av spelmännen och lyssnade. Om Karl Andersson, som var skicklig med stråkföringen. Om att man spelade annan musik än idag och då på dragspel, fiol och cittra. Propagerar för ackordcittran, som ett lämpligt nybörjarinstrument, med vilken framför allt takt och rytm sätts. Om Marie A. som är en skicklig spelman, som spelar Haverölåtar fint och verkligen kan hantera stråken.


Spelmannen Werner Trondsson (f.1911), Säter, Östavall, spelar och berättar för Inger Stenman och Jan Wolf Watz (inspelning). I köket vispar vännen Karin våffelsmet. Werner porträttfotograferades senare av Ilona Linder och finns med i den fotobiografisk utställningen Toner i våra liv, producerad av Länsmuseet. Inspelningen gjordes inför Folkmusik- och dansåret 1990, som ett samarbete mellan Sveriges Radio Sundsvall och Länsmuseet Västernorrland. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Musikminnen. Werner Trondsson berättar (del 2 av 5)
  Musikminnen. Werner Trondsson berättar (del 3 av 5)
  Musikminnen.Werner Trondsson berättar (del 4 av 5)
  Musikminnen.Werner Trondsson berättar (del 5 av 5)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 2 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


TORP

HÄRBRE

HEMBYGDSGÅRD

Skolplansch

Gjutform

Smältskopa