LyssnaTitelSpelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 2) 

Spellängd4:12 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm att han började på fiskförsäljningsföreningen, sedan blev det ett salteri, byggde ett rökeri i Granlo och blev sedan egen rökmästare och även salterimästare. Om att det var tack vare hustrun Saga, som kunde allt arbete, som Karl-Thorsten kunde åka ut och spela in spelmännen. Ibland tog han spelmännen till Sundsvall och gjorde inspelningar i hemmet.

Om att han fick tips om en mindre bandspelare, i väska, en Tandberg, på Sjöbergs musikhandel. Tack vare den kunde han åka ut i bygderna och göra inspelningar. Ibland följde Saga med. I början av 1950-talet köpte Karl-Thorsten en Grundig-bandspelare. Strax efteråt, också på 1950-talet, köpte han den bärbara bandspelarenKarl-Thorsten Karlsson, (född 1903 i Arbrå, Hälsingland), har bott i Sundsvall alltsedan 21 årsåldern. I lägenheten på Rörgatan i Sundsvall berättar han om sin verksamhet för Inger Stenman, Länsmuseet Murberget, och Lena Eriksson, Medelpads spelmansförbund. Året är 1988.

Karl-Thorsten Karlssons egna inspelningar finns i original och digitaliserade i Medelpads spelmansförbunds arkiv, Sundsvall. Intervjuer gjordes även med honom 1989 av Lena Eriksson, Medelpads spelmansförbund, med stöd av Landstinget Västernorrland och Länsmuseet Murberget. Karl-Thorsten har även porträttfotograferats av Ilona Linder inför Länsmuseets utställningsprojekt Toner i våra liv 19 musikanter i Västernorrland


 

Relaterat material:


  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 1)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 3)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 4)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 5)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 6)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 7)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 5 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


MAN

MUR

FOLKHÖGSKOLA

Tapet

Teckning

Tavla