LyssnaTitelSpelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 7) 

Spellängd8:32 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm när fadern gått bort blev det inte mycket spela av. Inte förrän grannpojken Kling föreslog att de skulle spela ihop. I hans familj spelade och sjöng alla. Om hur det gick till när han kom igång med att spela igen. Om att han hade lätt för att göra andrastämmor. Om att han sedan fick spela för farbror Åkerblom i kyrkbyn. Dennes far hade varit grosshandlare i Bollnäs.

Om att hos honom fick Thorsten gratis undervisning. De spelade ihop på fiol och spinett. I tre år gick Thorsten hos honom, men till slut tyckte Åkerblom att han inte hade mer att lära ut. Thorsten skrev av noter, bla "Delsbovalsen" av Pelle Schenell. Om små operettmelodier och Schuberts Marsch militaire, ibland spelade de I vinternatt, en vals.


Karl-Thorsten Karlsson, (född 1903 i Arbrå, Hälsingland), har bott i Sundsvall alltsedan ungdomen. I lägenheten på Rörgatan i Sundsvall berättar han om sin uppväxt, upptecknings- och inspelningsgärning för Inger Stenman, Länsmuseet Murberget, och Lena Eriksson, Medelpads spelmansförbund. Året är 1988.

Karl-Thorsten Karlssons egna inspelningar finns i original och digitaliserade i Medelpads spelmansförbunds arkiv, Sundsvall. Intervjuer har även gjorts med honom 1989, då av Lena Eriksson, Medelpads spelmansförbund, med stöd av och Landstinget Västernorrland och Länsmuseet Murberget. Karl-Thorsten porträttfotograferades 1990 av Ilona Linder, inför Länsmuseets utställningsprojektet Toner i våra liv 19 musikanter i Västernorrland
 

Relaterat material:


  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 1)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 2)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 3)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 4)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 5)
  Spelmansminnen. Karl-Thorsten Karlsson berättar (del 6)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 9 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ÄLV

BARN

ARKEOLOGI

Gratulationstavla

Skolplansch

Kjol