Uppteckning nummer NM-N48

Titel: Syrad fisk

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: sakn.

Den syrade fisk, som förekom i mitt hem på 1910-talet och även annars i Sundsvall var uteslutande s.k. surströmming. På den tiden tillreddes den allmänt vid fiskelägena efter Medelpadskusten. Det var en vanlig syn på eftersommarn att se rader med fiskemotorbåtar lägga till vid Fisktorget vid Selångersån och lasta ur travar med surströmmingsåttingar liksom hela hästlass med saltströmmingsfjärdingar. Var fiskare hade som regel sina vissa hushåll att furnera med fisk. Det hörde alltid till att på hösten köpa in en kagge saltströmming (en fjärding eller halvtunna) samt en åtting surströmming. Till var frukost - söndagarna undantagna - serverades strömming i någon form, vanligen salt, men om förhöstarna alltid syrad. Vi barn hade aldrig något att anmärka på detta kosthåll, utan åt vår strömming alltid med bästa aptit.