Uppteckning nummer NM-N49

Titel: Gravad fisk

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: sakn.

I mitt hem liksom i vår bekantskapskrets brukades på 1910-talet mycket ofta gravad fisk. Det var uteslutande strömming, som gravades. Från de många fiskelägena i yttre Sundsvallsbukten - Spikarna, Löran, Skatan, Bremön och allt vad de hette - kom varje dag många fiskebåtar in med fisk till Fisktorget, där strömmingen kunde köpas för 25 öre kannan; den salta strömmingen betalades 1910-14 med ca 3:50 fjärdingen.

Den gravade fisken bereddes på följande sätt. Strömmingen ränsades och befriades från ryggbenet; den flåddes däremot inte. Filéerna lades i vatten och sköljdes, varefter man saltade på dem litet. Om någon timma slog man en marinad av ättika, socker och vatten på dem, några dillkvistar lades på, varefter anrättningen fick stå ytterligare ett par timmar, innan man åt den tillsammans med potatis. Förekom både som frukost och aftonvardsmat, mindre ofta till middagen.

På Alnön förfor man samma sätt med strömmingen. En skämtsam benämning på maträtten var "Slävikslax", efter Slädaviken på nordöstra Alnön, där det var särskilt vanligt att äta gravad strömming.