Ärtränna

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Rätt svar i tävlingen Gissa grejen mars 2012.

Bild på ärtränna

Den här är ett hjälpmedel för att rensa ärter och bär. Man skopade upp orensade ärter i den runda delen och rullade sedan iväg ärterna i rännan som placerades ovanför en hink. Kvar i skålen blev skräpet som man hällde bort innan man skopade upp en ny omgång.

Ärter har människan samlat och ätit i mer än 10 000 år. De äldsta fynden av ärter och bönor i Sverige är mer än 5 000 år gamla. De proteinrika ärterna var länge ett baslivsmedel i det gamla odlingssamhället. De har använts både till mat och till djurfoder så det var stora mängder som behövde rensas.

Det finns en mängd olika sorters ärter. Av kokärterna är gråärtan äldst. Gråärter är härdiga och kan odlas i hela landet men ärtorna är små och det blir inte så stora skördar. Den förädlade spritärten har större ärtor och ger större skördar. Gula ärtor och gröna ärtor är båda spritärtor. De gula ärterna skördas när de är mogna. Gröna ärter får man när man skördar ärterna innan de mognat vilket blev populärt på 1500-talet.

Oavsett om de var grå, gula eller gröna så torkades ärterna för att hålla hela året. Torkade ärter är lätta att förvara och går bra att lagra länge utan att de blir dåliga. Ofta betraktades ärterna nästan som en sorts nödkost som man åt framförallt på sommaren i väntan på nästa skörd.

Torkade ärtor var lätta att förvara och transportera och därför också ett bra livsmedel för militären att ha med sig i fält. Både inom armén och i flottan kunde det i äldre tid serveras ärtor två gånger om dagen flera dagar i veckan. Kronans ärtsoppa är en klassiker och åtminstone de senaste hundra åren har det svenska försvaret serverat sina soldater ärtsoppa på torsdagarna, följt av pannkakor med sylt.

Enligt Försvarets egen tradition var det Gustav III som lät påbjuda att hela hans folk, både svenskar och finnar, skulle äta ärtor varje torsdag. Kungens påbud om torsdagsärtor syftade till att sprida ut ärt ätandet över hela året och garantera att hela förrådet av gula ärtor åts upp och inte gick till spillo.

Andra menar att torsdagsärtorna har sitt ursprung i den katolska medeltiden. Man behövde äta extra näringsrik mat på torsdagen så att man skulle stå sig under fredagen som var fastedag. Varför ärtsoppan kombineras med just pannkaka finns det däremot inga uppgifter om.

Ärtrännan kommer från Pottängs by på Alnön utanför Sundsvall.


Paulin Norgren

Antikvarie, programsamordnare

Telefon 0611-886 69
Mejl paulin.norgren@murberget.se

 

blog comments powered by Disqus