Dekor från 1800-tal

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Rätt svar i tävlingen Gissa grejen mars 2014

mars

Rätt svar är att dekoren kommer från tiden i början av 1800-talet. Utformningen av dekoren på möbler varierar beroende på från vilken stil och tid den kommer ifrån. Dekoren i mars månads Gissa grejen-tävling består av musseldekor omsluten av pärlband samt bladornament och stiliserade flammande dekorer. Allt i förgylld färg.

Dekoren har kunnat vara ett krön på en soffa eller en annan möbel från den gustavianska perioden som är mellan 1790-1820. Den gustavianska stilen är den svenska benämningen på den klassicismen som råder i Europa under perioden 1770 och framåt och avslutar runt 1840 med senklasicistiska stilen som i Sverige kallas Karljohan stilen.

Att svara på månadens fråga har det varit särskilt svårt eftersom den klassicistiska stilen förekommer på möbler från senare delen av 1800-talet och även på 1900-talet. Klassicismen har med andra ord inspirerat mästare och möbeldesignare senare. Ändå finns en viss skillnad mellan dekoren från den gustavianska tiden och dekoren inspirerad av gustavianska stilen. Detta syns genom sättet att snida och tillverka dekoren men även nya sätt att forma dekoren.

Vinnare

153 inlämnade svarstalonger, varav 64 hade gissat rätt. Vinnarna är:
David Nondorf, Viola Marklund och Olivia Strand, alla tre är från Härnösand.

 

blog comments powered by Disqus