LyssnaTitelMinnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 02 av 10) 

Spellängd6:22 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm varför en av platserna kallades Lappnäset. Om att samerna hade en hytta där de förvarade torkat renkött. Om någon av dem kom förbi och inte hade mat, så fick de ta av köttet, men då måste de slakta en ren och hänga dit nytt kött. Om att samerna vintertid flyttade med renarna längs sjön. Det var när Anders var lill-pojke.

Om den första mangårdsbyggnaden, som uppfördes på 1870-talet nere vid sjön. Den flyttades senare högre upp.

Om Kapellet, en plats där ungdomen brukade samlas för att dansa i en gammal stuga med ett stort rum, en liten kammare och förstuga. Huset ägdes av Skönsviksbolaget och blev med tiden utan tak. Det stod på samma plats, där en kyrka funnits på 1000-talet. Därav benämningen Kapellet. Anders tycker att stugan hade varit en fornminnessak om den fått vara kvar. Ungdomarna gick och rodde dit för att träffas och dansa. De hade en grammofon ståendes där, köpte skivor som de tyckte om och dansade. Om att Anders dansade polskor och alla de gamla danserna, men inte de moderna. Det sägs att Anders var bra på att dansa hambo, enligt Annika. Han berättar om första radion, som var en batteriradio. De hade inte lyse då, därför blev det batteriradio. Batterierna laddade han i ett vattenhjul i bäcken. Om att de fick elektricitet på 1980-talet.


Anders Forsgren, född 1907, Holm socken, berättar för Inger Stenman, Murberget (inspelning), samt Ola Hanneryd och Annika Johansson, Sundsvalls museum. Ola Hanneryd hade fått kontakt med honom genom sitt arbete som byggnadsantikvarie. Annika Johansson, som hade släkt i området, kände honom väl. Tillsammans åkte vi dit, eftersom Anders hade en koral, som han sjöng på gammalt vis, och som han ville förmedla till senare generationer. Vi fick inte bara den utan mycket, mycket mer berättat för oss.

Vi sitter i Anders kök, elden sprakar i vedspisen. Han går ifrån och lägger in ett vedträd lite nu och då, och han är förtjust över att överraska oss med sina berättelser. Året är 1990


 

Relaterat material:


  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 01 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 03 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 04 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 05 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 06 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 07 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 08 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 09 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 10 av 10)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 5 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


/

SÅGVERK

STADSBEBYGGELSE

Vävprov

Vävprov

Brudkrona