LyssnaTitelMinnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 03 av 10) 

Spellängd8:05 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningBerättar att han sjunger visor och finns med i Roland Tigers bok "Visor och vissångare i västra Medelpad", en visbok, som han går för att hämta. Nämner en predikotext, som han har från Mörsil och om att han är född 1907. Läser ramsan "Frans Fredrik Frisenfeldt...". Sjunger "Piga gick uti bastu...", som man sjöng för småbarnen. Sjunger "Ho Maja å ho mej..." och förklarar vad orden betyder. Berättar om märket i örat för att känna igen fåren och om att mamman sjöng. Sjunger "Långt, långt upp i Lappland..." och fortsätter med en visa med många verser av Nils Frykman, "Jag lyfter mina ögon upp mot bergen...". Läser ramsan "Prostens pojke Per..."

Anders Forsgren, född 1907, Holm socken, berättar för Inger Stenman, Murberget (inspelning), Ola Hanneryd och Annika Johansson, Sundsvalls museum. Ola Hanneryd hade fått kontakt med Anders Forsgren genom sitt arbete som byggnadsantikvarie. Annika Johansson, som hade släkt i området, kände honom väl. Tillsammans åkte vi dit, eftersom Anders hade en koral, som han sjöng på gammalt vis, och som han ville förmedla till senare generationer. Vi fick den och mycket, mycket mer.

Vi sitter i Anders kök. Elden sprakar i vedspisen och kylskåpet surrar. Han går ifrån och lägger in ett vedträd lite nu och då. Anders verkar förtjust över att överraska oss med visor och berättelser av alla möjliga slag. Året är 1990

 

Relaterat material:


  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 01 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 02 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 04 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 05 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 06 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 07 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 08 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 09 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 10 av 10)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 7 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KVINNA

FRIKYRKA

VINTERBILD

Vävprov

Plansch

Glasögon