LyssnaTitelMinnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 05 av 10) 

Spellängd4:19 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm musikanter och om att de spelade kort och sjöng på kvällarna, om att pappan spelade fiol, liksom Anders, som också spelade gitarr. Om att Anders mest spelade dansmusik, som polskor. Om andra spelmän i trakten, som Arvid Johansson, dragspel, och hans far, Ludvig Johansson, som spelade fiol.

Berättar om en bjudningsbal på Korsnäset 1914. Det var kallaste vintern efter nyåret. Människor kom med häst från alla håll. Anders mamma kokade risgrynsgröt natten innan. De hade ingen vedspis då, utan det var över öppen eld. Anders var sju år och med i dansen. De åt och festades. Musiken bestod av två fioler och en cittra. Räbbtjärnspojka spelade. En dörr hade lagts över två bockar, där musikerna satt. Fortfarande syns märken på dörren efter han som stampade takten.


Anders Forsgren, född 1907, Holm socken, berättar för Inger Stenman (inspelning), Murberget, Ola Hanneryd och Annika Johansson, Sundsvalls museum. Ola Hanneryd hade fått kontakt med Anders Forsgren genom sitt arbete som byggnadsantikvarie. Annika Johansson, som hade släkt i området, kände honom väl. Tillsammans åkte vi dit för att ta del av en koral, som Anders sjöng på gammalt vis, och som han ville förmedla till senare generationer. Vi fick den och mycket, mycket mer.

Vi sitter i Anders kök. Elden sprakar i vedspisen och kylskåpet surrar. Han går ifrån och lägger in vedträd i spisen lite nu och då. Anders verkar förtjust över att kunna överraska oss med vissång och berättelser av skilda slag. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 01 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 02 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 03 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 04 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 06 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 07 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 08 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 09 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 10 av 10)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 4 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ÄLV

HEMBYGDSGÅRD

KYRKA

Tallrik

Täcke

Kaffekanna