LyssnaTitelMinnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 08 av 10) 

Spellängd10:14 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm att han gick och läste 1921. Året efter, 1922, högg han timmer. Allt skulle rundbarkas. Berättar om att han satte igång, jobbade hårt och fick ont i handleden. Gick hem och fadern konstaterade att han fått Knarr. Det knarrade när han rörde handleden och gjorde ont. Berättar vidare om hur pappan botade honom genom en ramsa och yxhugg på var sida handleden i en gammal stugas dörröppning. Dagen efter var Anders bra och kunde fortsätta arbetet i skogen. Om att han aldrig haft ont eller haft problem senare. Han högg för 3.50 kr. Det var bra gjort på den tiden. Berättar om detta och att han bodde hos gamlingarna. Har arbetat i skogen och med flottning, förutom några år åt Vattenfall när sjön skulle höjas. Lador och byggnader skulle då rivas.

Berättar om att flottningen frös fast i Gimån 1921. Fem Fagerviksflottare, 20 000 timmer i varje flotta, frös fast i Fagersjön. Det blev 100 000 stockar. På vintern körde de med 30 hästar och lade stockar ovanpå detta 100 000 till.

Vid Leringsundet fick Anders vara med och hjälpa till på våren. Normalt var där 40 000 stockar. Nu blev det 100 000 + 100 000. Men som tur var blev det lugnt väder den natt, som båten skulle dra flottarna ned mot forsen. Kapten Olsson sa att han hade tur. Fick ned timret till Leringforsen, men där var det besvärligt. Berättar om spelflotten, där fyra till fem man kunde bo, rodde ut dit, hade en lina runt timret och drog. Även detta har Anders varit med på.

Om att de kockade själva, om att de gjorde kolbullar på järnspisen. Först stektes fläsket, sedan hälldes smeten i. Amerikanskt saltat fläsk åts på hårdbröd. Om att affärer fanns i de olika byarna en till två affärer i varje samhälle i närheten. Nu finns ingen affär. Anders beställer varor från Fränsta.


Anders Forsgren, född 1907, Holm socken, berättar för Inger Stenman (inspelning), Murberget, Ola Hanneryd och Annika Johansson, Sundsvalls museum. Ola Hanneryd hade fått kontakt med Anders Forsgren genom sitt arbete som byggnadsantikvarie. Annika Johansson, som hade släkt i området, kände honom väl. Tillsammans åkte vi dit för att ta del av en koral, som Anders sjöng på gammalt vis, och som han ville förmedla till senare generationer. Vi fick den och mycket, mycket mer.

Vi sitter i Anders kök. Elden sprakar i vedspisen och kylskåpet surrar. Han går ifrån och lägger in vedträd i spisen lite nu och då. Anders verkar förtjust över att kunna överraska oss med vissång och berättelser av skilda slag. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 01 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 02 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 03 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 04 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 05 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 06 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 07 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 09 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 10 av 10)


Av Bosse Ahlberg 2010-11-03 22:14:55
Hej mycket intressant intervju med "Korsnäs-Ante" En liten detalj i texten bara:
Det skall förmodligen stå LeRingssundet eftersom sjön heter Leringen Samt att det är
Gimån som rinner fram genom sjön. Alltså GimÅfors.(Gimo ligger i Uppland)

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 7 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


HAMN

STADSVY

Vy

Pipstånka

Burk

Mössa