LyssnaTitelMinnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 10 av 10) 

Spellängd7:24 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm att Anders var sju år vid det första krigsutbrottet 1914. Om att alla hade det fattigt, men i hans hem behövde de inte lida nöd. De hade fyra-fem kor, som gav mjölk och därmed smör. De sådde åkrar, malde och fick mjöl. I sjön fanns fisk, så de var aldrig matlösa.

Om notfiske och att det kunde komma folk som frågade om de fick dra not med pappan. Det fick de. De kunde sedan åka hem därifrån med en 15 literspyts med sik, aborre eller ädelfisk. Särskilt pingst och midsommar drogs det not, men midsommar drog man noten på dagtid. Det kallades rockfiske, där fanns mycket kusar som fisken tog.

Om ett speciellt minne, då de förlorade hela fångsten vid Lappnäset. Berättar om hur notfisket gick till, om att maskorna var 1,5 cm och om att det drogs not i alla gårdar, men allt eftersom brändes redskapen. Nya gäng och tider. Dock inte på Anders gård. Beskriver hur näverrep gjordes - tunt björknäver, lade ihop tre, slända vid väggen, snodde, fick ihop till 30 famnar. Spann tre totter, lade ihop dem till själva repet, lade dem i sjön tills det var dags att dra not.


Anders Forsgren, född 1907, Holm socken, berättar för Inger Stenman (inspelning), Murberget, Ola Hanneryd och Annika Johansson, Sundsvalls museum. Ola Hanneryd hade fått kontakt med Anders Forsgren genom sitt arbete som byggnadsantikvarie. Annika Johansson, som hade släkt i området, kände honom väl. Tillsammans åkte vi dit för att ta del av en koral, som Anders sjöng på gammalt vis, och som han ville förmedla till senare generationer. Vi fick den och mycket, mycket mer.

Vi sitter i Anders kök. Elden sprakar i vedspisen och kylskåpet surrar. Han går ifrån och lägger in vedträd i spisen lite nu och då. Anders verkar förtjust över att kunna överraska oss med vissång och berättelser av skilda slag. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 01 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 02 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 03 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 04 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 05 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 06 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 07 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 08 av 10)
  Minnen från Holm. Anders Forsgren berättar (del 09 av 10)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 7 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FISKELÄGE

FÄBOD

FÄBOD

Medalj

Nystmaskin

Medalj