Rökelsekar

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Rätt svar i tävlingen Gissa grejen i mars 2013.

Vid gudstjänster i den katolska och ortodoxa kyrkan svänger prästen eller korgossen med ett rökelsekar som sprider en väldoftande rök i kyrkorummet. Röken kommer från ett slags harts, som bränns över glödande kol i botten på karet.

När de tre vise männen kom till Jesusbarnet i Betlehem hade de med sig gåvor av guld, rökelse och myrra. Rökelse är därför en symbol för tillbedjan. Den ska påminna människorna om att vända tankarna mot himmelen och Gud.

I den medeltida kyrkan använde prästerna rökelse tre gånger under en högmässan. Först spreds röken över altaret vid mässans början, sedan över bibeln vid läsningen av evangeliet. Den tredje gången vid nattvarden då rökelsekaret svängdes över vin och bröd, altaret med korset, präst och församling. Rökelse användes inte vid varje mässan utan bara vid speciella tillfällen. När kyrkan i slutet av 1500-talet övergick från den katolska till den protestantiska läran kom rökelsekaren ur bruk, även om de inte förbjöds.

Det här medeltida rökelsekaret kommer från Vibyggerå kyrka. Det har en dekor typisk för den romanska tiden med växtslingor och romanska fönster i centralkyrkan i den övre delen av karet.

Vinnare

Först dragna rätta lösningar hade Siv Dahlberg, Sara Eriksson och Inger Näsström.

Av 287 inlämnade svar hade 161 svarat rätt.

 


Katarzyna Forsberg

Antikvarie, föremål
Telefon 0611-886 35
Mejl katarzyna.forsberg@murberget.se

 

blog comments powered by Disqus
 

Bildpå rökelsekar