Spelrullar

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Rätt svar i tävlingen Gissa grejen september 2013

sep13b

Månadens föremål är valsar eller spelrullar från en spellåda med en vev, kallas också ett vevpositiv.

 

Vinnare

Vi fick 109 inlämnade svar. 73 st hade gissat rätt och bland dessa drogs 3 st vinnare:
Jan Ernqvist, Sundsvall
Christina Nilsson, Härnösand
Lucas och Elodie, Härnösand

Varje spelrulle är gjord av trä och tunna metallbågar eller stift som sticker ut ur den.  Varje stift svarar för att skapa en ton. När man vevar för hand, rullar spelrullen och de upphöjda stiften trycker på vissa pip i pipverket i lådan. Det skapar olika toner och blir till ett musikstycke.

Man kan nästan säga att en spelrulle är en notrulle som rymmer ca 8 melodier. Varje melodi varar ca 35-50 sekunder. Spelrullarna hade olika melodistycken inprogrammerade.  För att veta vilka melodier som finns på spelrullarna märkte man dem.

Spelrullarna från Månadens föremål är märkta med Nr. 2529 och 2534. Det finns även en tredje spelrulle i spellådan men vi vet tyvärr inte vilka melodier finns på respektive spelrulle.

Spellådan köptes på auktion 1959 i Härnösand. Den är en stor svartmålad låda som har en bärrem av läder. Lådan väger många kilo och det måste ha varit en stark person som orkade bära den. Man brukade ibland frakta spellådan på en vagn. Man brukade dekorera hela det mekaniska musikinstrumentet med vacker dekor, ofta med roliga figurer som rörde sig i takt till musiken. Dekoren på det här vevpositivet består av målade guldfärgade slingor på svart botten. Denna dekor var populär i slutet av 1800-talet.

sep13c

Vevpositiv tillhör mekaniska musikinstrument och blev populära redan på 1700-talet. Den första Speldosan uppfanns av Pierre Jacquet Droz som var en känd urmakare men även mästare till olika mekaniska verk i Schweiz. Vevpositiv utvecklades på många sätt under hela 1800-talet. De var väldigt populära inslag på marknader, torg och större mötesplatser. En positivhalare brukade även sjunga till dessa melodier vilket skapar en individuell stämning.

Minns ni någon som spelade på vevpositiv i staden Härnösand eller runtomkring i länet och som brukade sälja små skillingtryck så att folks köpte det och sjöng med? Det skulle vara intressant att samla minnen ni har i museets minnesbank.

 

 


Katarzyna Forsberg

Antikvarie, föremål
Telefon 0611-886 35
Mejl katarzyna.forsberg@murberget.se

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus